Dessa jättespindlar, som släpptes ut i naturen för tio år sedan, förökar sig i Europa – de är lika stora som handen

Dolomède des marais, även kallad Dolomedes plantarius, har gjort en fin comeback i Europas våtmarker. Den här spindeln, som tidigare var i en väldigt utsatt situation (på grund av att dess naturliga hem försvann), hjälper till att hålla balansen genom att jaga vattenlevande insekter. Men vad är det som gör den så speciell och varför känns återkomsten så spännande?
En spännande art med unika egenskaper
Det är inte alla som vet att den här spindeln kan bli så stor som en handflata. Med sin chokladbruna kropp och de krämfärgade ränderna längs sidorna känns den direkt igen. Men det som verkligen gör skillnad är att den lever delvis i och omkring vatten (en semiakvatisk livsstil) och att den effektivt glider över vattenytan tack vare sina långa ben. Den livnär sig huvudsakligen på små byten som insekter, grodyngel och små fiskar.
Arten finns naturligt i hela Europa, bland annat i Frankrike. Trots att den tidigare hade en allvarlig risk att försvinna, har den nu blivit ett exempel på hur bevarandearbete verkligen kan göra skillnad.
Bevarandestatus: Från hotad till växande population
För cirka femton år sedan var Dolomède des marais nära att försvinna, främst på grund av att deras livsmiljöer, våtmarkerna, höll på att gå förlorade. Tack vare ett ambitiöst bevarandeprogram har arten nu börjat återhämta sig. Chester Zoo har varit en riktig drivkraft i arbetet genom att föda upp tusentals unga spindlar i fångenskap och mata dem för hand med små flugor (en insats som kräver gediget engagemang).
Målet med detta program är att återinföra spindeln på de platser den en gång försvunnit ifrån. Arbetet görs inte bara för att rädda arten utan också för att bevara den del av ekosystemen där den levde.
Återhämtning och spridning i Europa
I Storbritannien är återhämtningen tydlig – RSPB (The Royal Society for the Protection of Birds) har registrerat 10 000 reproduktiva honor. I Frankrike är spindeln fortfarande ganska sällsynt, men den finns i regionerna Nord-Pas-de-Calais, Picardie och Normandie. Det var 2014 som arten återupptäcktes i Nord-Pas-de-Calais, och en studie från 2016 bekräftade att den fanns i 22 franska departement.
Även om Dolomède des marais trivs i våtmarker, är det bra att veta att du inte kommer stöta på den hemma eftersom den behöver de speciella förutsättningarna som våtmarker erbjuder.
En modell för framtida bevarandeprojekt
De framgångar som setts i Storbritannien med Dolomède des marais fungerar nu som en inspirationskälla för resten av Europa. För att spindeln ska fortsätta att frodas rekommenderas att man återställer våtmarker och inrättar riktade program för återintroduktion (så att arten får de bästa möjliga förutsättningarna att lyckas). Insatserna är inte bara till för att ge spindeln en trygg plats i naturen, utan även för att främja biologisk mångfald och god hälsa i vattenmiljöer.
Historien om Dolomède des marais, med dess resa från att nästan vara borta till nu, visar hur mycket man kan åstadkomma med bevarandearbete. Genom att värna om våra våtmarker kan vi se till att naturen håller en bra balans även framöver (en insats som gynnar både djur och människor).