Grönsaker att starta nu
Trädgårdsproffset Valeria Nyman menar att januari är ett perfekt tillfälle för att sätta igång med vissa grönsaksfrön. Lök, ärtor samt brassicor som broccoli, grönkål, kål, collard greens och brysselkål ska man så nu. Dessa grönsaker klarar oftast de lite kyliga förhållandena på våren och om de får en tidig start blir skörden riktigt bra.
För er som bor i varmare områden, särskilt i USDA-zoner åtta och högre, går det att starta tomat- och paprikafrön inomhus redan nu. På så vis är de redo att planteras utomhus i slutet av februari, när frostrisken är mycket lägre.
Örter för vinterstart
Januari är även en grym månad för att börja med örter. Du kan så allt från gräslök till basilika, mynta, oregano, persilja, timjan och salvia under den här perioden. Kom bara ihåg att basilika inte gillar kylan så bra och kan behöva lite extra omsorg beroende på var du bor (tips: håll den varm och skyddad).
Dessa örter kommer inte bara att piffa upp maten du lagar senare, utan de gör också att trädgården luktar fantastiskt. Det är ju något som många matälskare verkligen uppskattar.
Blommor som tål kyla
Om du älskar blommor är januari ett bra tillfälle att sätta igång med flera sorter som klarar låga temperaturer. Penséer och lejongap är exempel på blommor som tål kylan och kan planteras eller börja blomma redan från mars till början av april. Även petunior, pelargoner, röd rudbeckia, vallmo och luktärter går att starta nu.
Notera att vissa blommor inte blommar direkt på våren. Röd rudbeckia, till exempel, visar sina blommor först mitt i sommaren medan luktärterna ofta dröjer till sen vår.
Tips för en lyckad fröstart
Om du vill lyckas med fröstarten finns det några saker att ha i åtanke. Frön behöver värme för att gro och plantorna kräver mycket ljus när de dyker upp. Den bästa temperaturen för att fröna ska gro ligger mellan 21°C och 24°C. Eftersom solljuset fortfarande är begränsat under sen vinter är det smart att använda växtbelysning (det hjälper verkligen till i de mörka vintermånaderna). Som Valeria Nyman säger: “Ljus är din hemliga ingrediens.”
En annan sak du bör göra är att märka dina frön från början. Det underlättar så att du inte blandar ihop dem när plantorna börjar växa.
Att lyckas med odlingen handlar mycket om att ta rätt steg i tid och ge växterna lite extra omtanke. Genom att följa de här råden får du en fin start på säsongen, oavsett om du har siktet inställt på en grönsaksträdgård eller en färgglad blomrabatt. Varför inte ge det ett försök redan idag?